Quan comença la tardor?

per  Sàdur

La tardor astronòmica comença amb l’equinocci de tardor i acaba amb el solstici d’hivern.

Enguany, la Terra va passar pel punt Balança a les 11:04 a.m. del dia 23 de setembre. Per tant, en aquell moment, va començar la tardor a l’hemisferi nord (i la primavera a l’hemisferi sud).

I ara preguntareu: "Per què el dia 23? Per què a les 11:04?"

Si volem repondre aquesta pregunta cal definir dos conceptes: l’eclíptica i l’equador celeste.

L’eclíptica

Sabem que la Terra gira al voltant del Sol; però vist des d’ací, sembla just al contrari; la trajectòria (aparent) del Sol al cel s’anomena eclíptica.

Dit d’una altra manera, si durant un dia sencer férem una foto del Sol (des del mateix lloc) cada 10 minuts obtindríem una corba; aquesta corba és l’eclíptica.

Aquesta corba és diferent segon quin dia fem la foto (passa "més alta" a l’estiu i "més baixa" a l’hivern).

L’equador celeste

Imaginem que la Terra es trobara dins un baló grandíssim en l’escorça del qual es trobaren les estreles. Imaginem ara que l’equador terrestre es puguera projectar sobre aquest baló; la línia resultant (tan imaginària com l’equador terrestre) és el que anomenem equador celeste.

Els equinoccis

Dues voltes a l’any, l’eclíptica talla l’equador celeste; en aquests dos moments la Terra es troba en els equinoccis.

Aquesta és la raó per la qual podem establir l’inici de la tardor amb tal precisió.

Per què els equinoccis no són "fixos"

Si la Terra fera una volta al Sol cada 365 dies exactament i no hi haguera cap astre més a l’espai, els equinoccis tindren lloc exactament cada any el mateix dia i a la mateixa hora. Però, atés que un any tròpic dura 365 dies 5 hores i 48 minuts, la intersecció de l’eclíptica amb l’equador celeste s’endarrereix cada any quasi sis hores, fins que arriba un any bissextil (en què s’"avança" un dia). A més, cal comptar-hi l’efecte de l’atracció de la Lluna i altres astres.

Trobareu més informació a http://ca.wikipedia.org/wiki/Equinocci.